Dubnový Kulatý stůl SKAV a EDUin se věnoval otázce, zda školní stravování přispívá ke zdravému životnímu stylu dětí a tomu, proč si někteří rodiče přejí změny. Ukázalo se, že najít shodu na skladbě jídelníčku nebude snadné, jako schůdnější se jeví zákaz automatů se sladkostmi. K tématu si můžete přečíst rozhovor se představitelkou Společnosti pro výživu (ZDE) a odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (ZDE). Obě sdružení byla zastoupena v diskusním panelu. Pozvánku s otázkami do diskuse a seznamem panelistů najdete ZDE, audio nahrávku si můžete stáhnout ZDE.
Panelu Kulatého stolu se zúčastnili:
- Jana Dostálová, Společnost pro výživu
- Alena Fűrstová, Česká školní inspekce, (prezentaci si můžete stáhnout ZDE)
- Jitka Krmíčková, MŠMT
- Nikola Křístek, program Zdravá abeceda, AISIS
- Svatopluk Pohořelý, MŠMT
- Margit Slimáková, Skutečně zdravá škola, (prezentaci si můžete stáhnout ZDE)
Audionahrávku o délce 2:26 hodiny si můžete stáhnout ZDE.
Shrnutí hlavních zjištění
Kulatý stůl ukázal, že:
- názory zástupců státní správy a sdružení Skutečně zdravá škola (reprezentující rodičovskou veřejnost) ohledně zdraví prospěšného jídelníčku ve školách se v mnohém rozcházejí
- panuje však shoda na tom, že automaty na sladkosti a slazené nápoje nejsou dětem prospěšné a měly by se ve školách zakázat nebo přinejmenším regulovat
- vedoucí mnohých školních jídelen mají zájem o vzdělávání a nové receptury, nejsou však náležitě finančně ani společensky ohodnocené
- pokud má dojít ke skutečné změně, bude třeba daleko silnější tlak rodičovské veřejnosti, který vyvolá diskusi o stávajícím stavu, kdy je vše jednotně a plošně nastaveno
Spotřební koš a jeho podoba
- spotřební koš nebrání školám vařit zdravě a zvyšovat podíl zeleniny, podle Margit Slimákové je třeba jej pouze upravit, snížit podíl masa a živočišných bílkovin
- ve skutečnosti ale mnoho jídelen nevaří tak zdravě, jak by mohlo, a prakticky nelze navýšit objem zeleniny na úkor masa, protože jídelny by pak nesplnily požadavky spotřebního koše
- sloučení mléka a mléčných výrobků do jedné kategorie se v dohledné době nechystá, byť splnění požadavku spotřebního koše v tomto ohledu je obtížné a mléko se často vylévá
- není reálné zvýšit podíl luštěnin ve školním jídelníčku, protože jsou prý neoblíbené a většina jídelen je neumí uvařit chutně (jsou však i příklady jídelen, které to dokážou)
Chystaná řešení a opatření směrem ke zdraví prospěšnější praxi
- MŠMT chystá celoplošné školení vedoucích školních jídelen a doporučení pro zákaz automatů na cukrovinky ve školách
- Skutečně zdravá škola plánuje vzdělávat vedoucí jídelen, nabízet jim nové recepty a více propojit výuku se stravováním. Podle M. Slimákové je třeba věnovat se stravování i ve výuce, zapojit děti do přípravy jídel, aby se s novými potravinami seznámily a využívat školních zahrad
Doporučení, která vyplynula z diskuse
- důležité je partnerství školy s rodiči a vzdělávání rodičů o tom, jak jíst zdravěji, aby si děti mohly upevnit zdravější návyky i mimo školu
- je třeba, aby se děti dokázaly rozhodovat se odpovědně za své zdraví
- ideální je, pokud děti mohou vidět, jak zelenina roste, sklízí se a připravuje se z ní jídlo – a samy se na tom podílet (příležitost nabízejí školní zahrady, leckde nevyužité, problém však je s hygienickými předpisy)
- je třeba posilovat lokální partnerství s dodavateli, spolupracovat s Agrární komorou – pak je možné vařit z místních a čerstvých surovin za dostupné ceny