Může Josef Dobeš způsobit rozvrat českého vzdělávacího systému?

14. 10. 2011
logo_EDUinfo

Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) předkládá k veřejné diskusi materiál, který pojmenovává rizika současného vývoje školství.

Praha 14. října 2011 – V rámci říjnového Kulatého stolu SKAV a EDUin proběhne debata o aktuálních trendech a rizicích ve vývoji českého školství. SKAV proto s předstihem zveřejňuje stručný materiál, který popisuje nebezpečné tendence současné vzdělávací politiky a ptá se, jestli mohou opatření ministra opravdu způsobit nevratné škody na vzdělávacím systému.

Jednostránkový materiál, který naleznete v příloze této tiskové zprávy, se jmenuje Kam spěje české školství a ve třech odstavcích pojmenovává projevy chybného řízení našeho vzdělávacího systému ze strany vedení ministerstva, možné důsledky nedomyšlených kroků a navrhuje i opatření, která by jim měla zabránit.

O tom, nakolik tvrzení a obavy obsažené v tomto dokumentu odpovídají realitě, budou diskutovat zastánci i odpůrci v rámci pravidelného Kulatého stolu SKAV a EDUin v aule Základní školy Vodičkova v Praze 1. Pozvánku se seznamem diskutujících obdrží novináři začátkem příštího týdne.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s., řekl: „S členy Stálé konference asociací ve vzdělávání jsme se shodli na tom, že míra destrukce odborných složek ministerstva školství a realizace okamžitých nápadů pana ministra dospěla do fáze, kdy opravdu může poškodit český vzdělávací systém. Proto se SKAV rozhodl publikovat prohlášení, které tyto obavy pojmenovává. Chápeme ale, že názory na tento problém se mohou lišit, proto pořádáme veřejnou debatu, kam zveme i zastánce zcela opačných názorů na práci ministra Josefa Dobeše.“

· Silvie Pýchová, výkonná ředitelka SKAV
e-mail: silvie.pychova@gmail.com, mobil: 774 446 637

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o. p. s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Text prohlášení Kam spěje české školství si můžete přečíst ZDE.

• Kulaté stoly SKAV a EDUin se konají každý třetí čtvrtek v měsíci v aule ZŠ Vodičkova 22, Praha 1, od 10.00 hodin. Jsou určeny především odborné veřejnosti a novinářům. Jedná se v současnosti o jediné pravidelné setkání odborníku zaměřené na vzdělávací politiku.

• Stálá konference asociací ve vzdělávání, o. s. (SKAV, o. s.) je dobrovolné seskupení pedagogických asociací, programů a občanských sdružení usilující o podporu a ochranu progresivních změn ve vzdělávání a o zprostředkování výměny informací a komunikace mezi pedagogickými iniciativami, neziskovým sektorem, státní správou, samosprávou a veřejností. Více se dozvíte na www.skav.cz

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o. p. s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz