bEDUin 20/2011

23. 5. 2011
EDUin
bEDUin

Co přinesl týden 16.-22.5.2011


Klíčová témata týdne
:

státní maturity, firemní školky, čtenářská gramotnost, sexuální výchova

Výrok týdne:

„Obecně jsem pro podporu elitních škol, ať jsou veřejné nebo soukromé. Naše školství se musí rozčlenit, musí být konečně jasné, které školy jsou elitní, které jsou průměrné a splňují standard a které jsou nekvalitní a musí zaniknout.“
J. Dobeš v rozhovoru pro server EKONOM

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Firemní školky dostaly od MŠMT zelenou. Od září by mohly být regulérní alternativou ke státním mateřinkám. Státní dotaci dostanou firmy ovšem jen na děti od 3 let, zatímco největší zájem rodičů je právě o  hybridní podobu školky-jesle. Firemní školky také budou muset splnit všechny podmínky kladené na státní školky. Budou mít firmy chuť měřit výšku pisoárů, umyvadel a odtokových ventilů, jak stanovuje vyhláška? (Při čtení vyhlášky se zdá, že doma se snad děti ani vychovávat nesmí.) Odborníci se přitom shodují na tom, že rozšíření předškolní péče by přivedlo více žen do pracovního procesu, což vede k výraznému, až 30% nárůstu HDP. České zákony obdobně omezují například přijímání šestiletých dětí se znevýhodněním do nultých ročníků základních škol.

  • V plném proudu maturitních zkoušek sleduje kvalitu testů v  podrobné analýze několika úloh Tomáš Feřtek. CERMAT odpovídá zde a zde na otázky spojené s  maturitou studentů se znevýhodněním (jak jsou studenti rozděleni do několika kategorií podle znevýhodnění si přečtěte zde). Ministr Dobeš, který projekt maturit s vědomím předraženosti spustil, nyní pošle školám „na odškodněnou“ 9 milionů korun za nadbytečné výdaje s kopírováním a  administrativou. V rozhovoru pro server EKONOM Dobeš přiznává, že školy doplácejí na každého žáka cca 500 Kč.

  • Nejvyšší správní soud odmítl návrh skupiny rodičů na vypuštění části RVP ZV týkající se sexuální výchovy žáků na ZŠ. Rodiče zvažují stížnost k  Ústavnímu soudu. Přitom se ve výzkumech ukazuje, že jen pětina rodičů hovoří se svými dětmi dostatečně o sexu a  více jak 32 % dětí má první pohlavní styk mezi 15. a 16. rokem. Médii prolétla také čerstvá kauza o žákyni základní školy, která natočila 4 pornosnímky.

  • Konference SKAV potvrdila, že české školství spasí jen cílené a postupné zavádění několika reformních kroků. Ve své prezentaci je pojmenoval Arnošt Veselý z Institutu sociologických studií UK v Praze.

  • Plošné testování, které před lety zavedly Spojené státy americké, byla velká chyba, myslí si dnes odborníci.

  • Rozhovor o šikaně již od mateřských škol s psychoterapeutem M. Kolářem (ČRo Radiožurnál, od 6. minuty).

O čem se diskutuje

  • Co s tou matematikou? Dětem chybí vůle a chuť objevovat, shodují se blogger J.-M. Mlezivaučitelé na Metodickém portále.

Inspirace z praxe

  • Na ZŠ Kunratice mohou rodiče navštěvovat pravidelné rodičkovské kavárny a ještě si u kávy popovídat s pozvanými odborníky a pracovníky školy.

Akce tohoto týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 25.-26.5. seminář Rychlejší cesta ke vzdělávání (Petrovice v Moravském krasu)
  • 26.5. PedF UK: Kulatý stůl – Strategické řízení v českém školství – Mission Impossible? (Praha)
  • 27.5. EDUin: Jak nabídnout své téma médiím I. aneb Novináři nejsou zlí (Praha)
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články