České noviny: Obědy zdarma? Adresná podpora vyvolává nerovnosti, myslí si ministryně školství

4. 11. 2015
EDUin
IMG_9925_1

Publikujeme zprávu ČTK, která vyšla 27.10. na webu České noviny pod názvem Oddělený systém pro financování ZŠ a SŠ zaveden nebude (ZDE).  Text shrnuje nejnovější záměry ministryně školství Kateřiny Valachavové, jak reformovat financování regionálního školství.

V reformovaném financování regionálního školství nebude odděleně financováno základní a střední školství, jak se původně počítalo. Na dnešním setkání s novináři to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Jako součást připravované reformy má ambici prosadit školní stravování zdarma pro všechny děti od předškoláků do třetí třídy základní školy.

Školy by nově měly být financovány na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program. Reforma by měla být připravena do konce tohoto roku. Definitivně jasno o novém způsobu financování škol by mělo být do poloviny roku 2017, aby mohlo ministerstvo vyjednávat potřebné peníze pro státní rozpočet 2018. Ve školách by nový systém měl začít fungovat od školního roku 2018/2019.

Ministerstvo školství prováděcím předpisem stanoví pro jednotlivé obory vzdělání maximální počet hodin výuky ve třídě, který bude zohledňovat nezbytné dělení zejména na jazyky nebo nutnost podpory pro dítě se speciálními vzdělávacími potřebami. K tomu budou vyčleněny peníze na platy učitelů nad rámec základního tarifu. Zde se bude brát v úvahu průměrná naplněnost běžných tříd a podíl dětí, které potřebují podporu ve vzdělávání.

Valachová očekává, že se bude vyjednávat zejména o konkrétním nastavení parametrů. Reformu financování považuje za prioritu. „Jsem přesvědčena, že pokud neprosadíme změny regionálního školství, tak nejsme schopni školství nikam posunout. Devadesát procent problémů, které ve školství máme, plyne z toho, že současný systém financování není spravedlivý,“ řekla.

Nyní jsou školy financovány podle počtu žáků. Naplněnost tříd tak přímo ovlivňuje, kolik peněz mají například ředitelé k dispozici na odměny pro učitele. Do problémů se také dostávají kraje, kde klesají počty dětí, ale zároveň přibývají děti s potřebou podpory. To je třeba případ Moravskoslezského kraje.

Jako součást bezplatného vzdělávání chce ministryně navrhnout školní stravování zdarma alespoň v povinném posledním ročníku mateřské školy a prvních třech letech školní docházky. „Chceme vést debatu ještě na podzim, co je to minimum,“ řekla. Adresné programy určené jen vybraným skupinám rodin podle ní vyvolávají nevoli většiny a vnáší nerovnost mezi jednotlivé skupiny lidí.

Plošné hrazení obědů považuje za transparentní řešení, uvědomuje si ale, že jeho prosazení zejména při debatách s opozicí nemusí být snadné. „Konzervativce tato představa děsí,“ poznamenala.

Síť školních jídelen by se podle Valachové měla mnohem víc využívat k vytváření stravovacích návyků dětí, které odpovídají zdravému životnímu stylu. Náměstek Stanislav Štech doplnil, že školní jídelna je také významným místem socializace. „Děti se setkávají spolu. Nezáleží na tom, jestli jedno z nich jí dvakrát týdně v luxusní restauraci a pro druhé je to jediné teplé jídlo za den,“ uvedl.

Přesné náklady na reformu financování včetně případného školního stravování zdarma zatím nejsou vyčísleny. Měly by se pohybovat v řádech miliard korun.

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články