Je rozumné utajovat maturitní testy?

1. 6. 2011
EDUin
safe-installation

V pondělí večer, dvanáct hodin poté, kdy startovala písemná část státních maturit, unikla na web hned několika cestami lehčí verze testu z češtiny. Dnes je k dispozici k nahlédnutí test z angličtiny, který psali studenti včera. CERMAT podává trestní oznámení na neznámého pachatele, podezírá „studenta z Jihlavy“ a žádá EDUin, aby stáhl ze svého webu zveřejněný test. Argumentuje autorskými právy. Ta jsou ale v tomto případě v jasném rozporu s veřejným zájmem. Chceme-li zlepšovat úroveň státní maturity, musíme mít možnost o ní diskutovat. To bez veřejně přístupných informací asi nepůjde.

 

Moje argumenty, proč nerespektovat rozhodnutí CERMAT a neakceptovat jeho žádost, jsou docela jednoduché:

 

  • Zpracování testů bylo placeno z veřejných peněz a je tedy logické, že by měla mít veřejnost možnost posoudit kvalitu odvedené práce. Navíc až do března letošního roku CERMAT úlohy zveřejňoval a není jasné, co se v autorském právu za dva měsíce změnilo, že to znemožňuje zveřejnění testů. Nebo až do března CERMAT masivně porušoval autorská práva? Asi ne. A pokud se byl schopen CERMAT s autory úloh dohodnout dříve, bylo by to asi možné i teď. Problém tedy není v autorských právech, ale v neochotě CERMAT podstoupit veřejnou debatu o kvalitě testů.
  • Chceme – li zvyšovat kvalitu státní maturity, vyžaduje to debatu odborníků nad její konkrétní podobou. Ta ale nemůže proběhnout, jestliže budou testy tajné. Bylo by tedy rozumné, aby CERMAT změnil názor a všechny maturitní testy z letošního ročníku státní maturity zveřejnil v autorizované podobě a se správnými výsledky. Protože ty zatím nikdo nezná a kdo třeba do testu z češtiny nahlédl, ví, že leckdy není snadné určit, jak to autoři mysleli.
  • Navíc jsme kromě Turecka prakticky jedinou zemí, která se rozhodla testy utajovat tímto způsobem. Všude jinde jsou buď veřejné, nebo přístupné na vyžádání (podrobnějiZDE). Ostatně podle §82 odstavec 4 školského zákona má každý maturant nárok nahlédnout do všech materiálů, které mají význam pro hodnocení zkoušky. Tím zadání testu určitě je. Takže můžete nahlédnout, ale nesmíte si nic pamatovat a nikomu to říct? Vymažou vám telefon, abyste si nic nemohl ofotit? Zakážete devadesáti tisícům lidí, kteří test vyplňovali, aby si ho pamatovali? Co když má někdo z nich fotografickou pamět? Začíná to být zábavné.
  • A ještě k autorskému právu. Maturitní test velmi pravděpodobně (analýza se právě zpracovává) lze zahrnout pod definici takzvaného úředního díla, které není chráněno autorským zákonem, pokud je jeho zveřejnění ve veřejném zájmu. Nebo si někdo dovede představit, že by byly navěky tajné třeba testy z autoškoly nebo testy nutné ke získání zbrojního průkazu? Je snad maturitní test něco zásadně jiného? Jestli ano, vyřešme to u soudu. Tohle je důležitá věc.
logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články