Lidové noviny: Selhal nejen prezident

8. 2. 2016
EDUin
Screenshot_1

Publikujeme komentář Boba Kartouse, který vyšel 3. 2. v Lidových novinách pod názvem Selhal nejen prezident. Text se vrací k debatě s prezidntem Zemanem, která proběhla na střední škole ve Valticích. Sestřih z debaty přinesl zpravodajský pořad české televize 168 hodin (ZDE). Besedu s prezidentem, během níž mohli studenti klást pouze dotazy připravené předem ve spolupráci s učitelkou, komentoval i Tomáš Feřtek na stránkách Týdeníku Respekt (ZDE).

Nejenže studenti museli klást pouze předem napsané otázky, ale někdo je napsal tak, jako by Zemanovy postoje a názory byly a priori pravdivé a nezpochybnitelné. Škola ve Valticích dovolila, aby její studenti sehráli roli cvičených opic k Zemanově potěše Přiznám se, že jsem nemohl uvěřit vlastním uším, když jsem si přehrával záznam části „besedy“ prezidenta Zemana se studenty Střední vinařské školy ve Valticích, který Česká televize odvysílala v rámci pořadu 168 hodin.

Učitelka před besedou sháněla někoho, kdo přečte první otázku. Studenti, kteří z papírů otázky četli, je evidentně viděli poprvé a zadrhávali…

Žijeme skutečně v roce 2015? A pokud ano, kde se v současnosti nachází Česká republika se svou demokraticky pojatou ústavou? Došlo k nějakému nepostřehnutému pohybu zemských desek a ocitli jsme se rázem za Uralem? Nebo na severní části Korejského poloostrova? Copak je možné, aby v demokratické zemi někdo tak hrubým a ubohým způsobem zneužil studenty k propagandě? V čem se tyto manýry liší od chování kteréhokoli totalitního režimu?

Někdo krutě selhal – a nebyl to jen prezident, který stále znovu dokazuje, že nejen hranice demokracie, ale i hranice cti lze snižovat takřka donekonečna. Fatálně selhala střední škola, která dovolila, aby její studenti sehráli roli cvičených opic k potěše pošetilého prezidenta. V demokratické společnosti by neměla ředitelka, jež dovoluje zneužívání studentů k politické propagandě, nadále zůstat ředitelkou. A pokud se ocitla pod politickým tlakem, měla by to sdělit veřejně. Když si uvědomíme, že zřizovatelem střední školy ve Valticích je de facto hejtman Hašek, k podezření chybí jen krok.

Do té doby by měl mít prezident Zeman preventivně zakázán vstup do českých škol. To je ovšem, parafrázujeme-li úvahu pana prezidenta, nedemokratické řešení. To demokratické je v příštích volbách nevolit člověka, kterému imponuje, když studenti slabikují z papíru otázky nějakého propagandistického diletanta…

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články