Ministerstvo školství postupuje při plánování rozpočtu v rozporu se zákonem

Na převedení financování nepedagogů pod zřizovatele chybí legislativa.

28 (1)

Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská

Ministr školství Mikuláš Bek dnes na tiskové konferenci představil detailnější rozpočet svého úřadu pro rok 2025. Ministerstvo pracuje s variantou, která zatím ale nemá legislativní oporu. 

Ministerstvo školství má příští rok celkově pracovat s rozpočtem 291 miliard korun, což je meziroční nárůst o 22 miliard korun, když se započítají národní a unijní zdroje. I když to vypadá jako jednoznačné navýšení rozpočtu, porovnávat meziročně růst rozpočtu má smysl zejména v rámci výdajů HDP na vzdělávání. 

Národní rozpočtová rada pochybuje o reálnosti několika položek v návrhu státního rozpočtu. Týká se to například financí v kapitole ministerstva školství na platy nepedagogických pracovníků. „Pokud by mělo od nového školního roku (pozn.  1. 9. 2025) dojít k tomu, že výdaje na platy těchto pracovníků budou nově hradit zřizovatelé a nikoli centrální vláda (a k tomu účelu se upraví rozpočtové určení daní), pak nejde o rozpočtování na základě platné legislativy,” píší členové Národní rozpočtové rady. Ministerstvo sice plánuje do budoucna legislativně upravit převod části nepedagogických činností na zřizovatele. Této změně by však měla předcházet úprava rozpočtového určení daní (RUD). 

Pokud by se nepodařilo legislativně ukotvit převedení financování nepedagogů pod zřizovatele, mohlo by příští školní rok dojít k tomu, že by na tyto pozice nebyly peníze v rozpočtu ministerstva školství. Úřad s nimi podle návrhu nepočítá a tudíž by na ně neměl finance. A zřizovatelé by je ještě platit nemohli, protože by to zatím neumožňoval zákon. Potom hrozí, že by změna byla provázená další diskusí a jednáním, což vytváří nejistotu hlavně pro školy.

Nikola Šrámková, analytička EDUinu: Ministerstvo postupuje procesně zcela nesprávně. Rozpočet musí sestavovat v souladu s aktuálně účinnými zákony. To se však nyní neděje, protože převod části nepedagogických činností na zřizovatele, údajně plánovaný od září 2025, dosud nebyl legislativně schválený.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články