Navýšení kapacit u víceletých gymnázií v Praze je populistický krok

Návrh jde i proti Dlouhodobému záměru ministerstva školství

32 (1)

 Pražští radní schválili záměr rozvoje školství do roku 2028. Dokument počítá s nárůstem počtu míst na víceletých gymnáziích. Tento krok jde přitom proti záměrům ministerstva školství. EDUin apeluje na zastupitele, kteří dokument musí schválit, aby plán odmítli. 

V poslední veřejně dostupné verzi celého dokumentu z letošního 30. května přitom Praha plánovala pravý opak: Omezení odchodu žáků ze základního vzdělávání na víceletá gymnázia – formou nerozšiřování kapacit víceletých gymnázií a postupným zatraktivněním a zkvalitňováním výuky na ZŠ. (strana 88)

Důvodem pro rozšíření kapacit je podle pražského radního pro školství Antonína Klecandy mimo jiné to, že na pražská víceletá gymnázia se hlásí děti z jiných krajů. Pro Pražany tak nestačí kapacity. Dlouhodobý plán město ještě musí předložit ministerstvu školství, které se k dokumentu vyjádří.

Podle EDUinu jde ale o krátkozraký a ryze populistický krok, který problém s umístěním patnáctiletých žáků na střední školy neřeší. Je zcela v rozporu s vládní vzdělávací politikou. Tímto způsobem bude Praha pracovat na vyprazdňování základních škol, bude se dál drolit vzdělávací systém a město tímto rozhodnutím podpoří ranou selekci, která nepřispívá ke zlepšování výsledků ve vzdělávacím systému.

Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUinu: „Nestačím se divit. Praha má obrovský problém, kam umístit své deváťáky na gymnázia a radní Klecanda donedávna tvrdil, že nová místa na středních školách pro ně nemá a nové školy stavět je obtížné. A s jakým receptem přijde 14 dní na to? Rozšiřovat gymnázia! Akorát ta víceletá, pro děti, které jsou nyní na ZŠ a klidně by tam mohly zůstat až do 9. ročníku. Co vše si rodiče nebohých pražských deváťáků ještě nechají líbit? Správné řešení by mělo vypadat přesně naopak. Utlumovat gymnázia víceletá ve prospěch těch čtyřletých.”

logo-author
Našli jste v článku chybu? Napište nám, prosím, na korektor@eduin.cz.
 

Mohlo by Vás zajímat

Listovat všemi články