Sdílet článek
Značná část škol v pondělí zůstala zavřena. Protestují tak proti změnám, které v rámci úspor chystá Ministerstvo školství. V podcastu 5:59 se Lenka Kabrhelová ptala ředitelky školní jídelny, školní psycholožky, ředitele školy a dalších, proč se do stávky rozhodli vstoupit.
EDUin 28. 11. 2023
Ilustrační foto (c) Kateřina Lánská
Tisíce škol po celém Česku v pondělí zůstávají zavřené, nebo fungují jen v omezeném režimu. Odbory – a s nimi také ředitelé, učitelé, ale i školníci, kuchařky a mnozí další zaměstnanci mateřských, základních i středních škol – výstražnou stávkou protestují proti podle nich nedostatečnému rozpočtu, který do školství vyčlenila vláda.
Šéf rezortu Mikuláš Bek ze Starostů a nezávislých kritiku odmítá. „Jsem přesvědčený o tom, že vláda dělá maximum, aby rozpočet v oblasti školství umožňoval kvalitní fungování škol,“ prohlásil nedávno ministr.
Zástupci školských odborů nicméně kritizují například plánované snížení maximálního počtu hodin výuky propláceného ze státního rozpočtu. Fungování škol ale podle nich ohrožuje i krácení peněz na takzvané nepedagogické pracovníky, na které má jít o dvě procenta méně. Jejich výplaty se už teď přitom v některých případech pohybují na hranici minimální mzdy.
Mezi nepedagogické pracovníky patří i někteří protagonisté pondělního podcastu 5:59. V něm kromě ředitele základní školy a starosty obce s malotřídkou mluví o svých zkušenostech ředitelka školní jídelny, správce budovy na gymnáziu a školní psycholožka, která na půl úvazku pracuje i jako asistentka.
Marta Mandincová vede brněnskou školní jídelnu Svornost, kde každý den se svým týmem připraví zhruba 1700 jídel. Část jich vydají přímo v kantýně dětem a studentům, část rozvezou do domů s pečovatelskou službou nebo přímo seniorům.
Obědy v jídelně vaří 14 kuchařů, ale ředitelka by užila ještě alespoň o dva více. Sehnat je by ale prý byl „nadlidský výkon“, a to zejména kvůli penězům. „Mám teď mladého vyučeného kuchaře, je šikovný. Ale má rok praxe a podle tabulky bych mu mohla dát maximálně 16 130 korun (hrubé mzdy). Šílené,“ říká. Jen pro upřesnění: to je 1170 korun pod hranicí minimální mzdy, a ředitelka mu tak výplatu musí dorovnat.
„Já vím, že mohou mít odměny, že mají nadtarifní (složky platu). Ale ve chvíli, kdy se tady budu bavit s někým, co mu můžu minimálně dát, tak už tato částka je velmi odrazující,“ dodává Mandincová. A ani další zaměstnanci na tom prý nejsou lépe. Šéfkuchař si například vydělá mezi 20 a 25 tisíci hrubého.
Celý text najdete na webu Seznam Zprávy.