Na novamaturita.cz jsou k dispozici graficky zpracovaná souhrnná data získaná v dosavadních ročnících státní maturity. Jde o hodnotný příspěvek k věcné debatě o budoucnosti zkoušky
Praha, 1. června – Od úterý 29. května je na stránkách spravovaných Cermatem ke stažení prezentace, v níž je možné najít grafické zpracování maturitních dat. Většina se týká posledních šesti ročníků. Data jsou členěna podle typů škol, takže je zajímavé například sledovat, které zkoušky si žáci vybírali a jak v nich byli úspěšní. Ocenění si zaslouží názornost zpracování: informace jsou až na detaily srozumitelné veřejnosti i novinářům.
První ukázka z prezentace zobrazuje podíl maturujících na jednotlivých typech škol. Z diagramu je například patrné, že často diskutovaná skupina maturujících na učilištích představuje poměrně malý, zhruba sedmiprocentní podíl na celkovém počtu maturantů.
V druhé ukázce je možné sledovat, jak se na jednotlivých typech škol vyvíjí neúspěšnost v testu z češtiny. Je zde patrné, jak velké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy škol. Největší míra neúspěšnosti je u maturantů na středních odborných učilištích a nástavbách.
Prezentace obsahuje kromě souhrnných diagramů podrobné diagramy pro každou jednotlivou zkoušku – tedy češtinu, matematiku a cizí jazyk. Celou prezentaci najdete ZDE.
Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Cermat už dříve publikoval několik závěrečných zpráv z maturit, ale poprvé už po jarním termínu zveřejnil graficky zpracovaná data, která navíc zařadil do kontextu starších ročníků zkoušky. Jde o významný posun v kvalitě podkladů pro debatu o státní maturitě. Je tu pořád několik vad – částečně anonymizovaná data mají být publikována až na konci července, ovšem měla by být k dispozici už teď, zatím nemáme popisy jednotlivých úloh a diagramy zobrazující, jaké odpovědi u každé z úloh maturanti volili. Chybí také vysvětlení některých použitých pojmů (například čistá neúspěšnost, skór) a možná také jedna strana stručného průvodního textu. Přesto jde o zásadní posun v míře otevřenosti Cermatu, za který je správné ho ocenit.“