Co řekl Václav Klaus o českém školství

3. 11. 2011
logo_EDUinfo

Poslechněte si záznam debaty na téma: Kam spěje české školství

Praha 3. listopadu 2011 – Přes kontroverzní začátek proběhla debata o materiálu SKAV, který varoval před nebezpečnými tendencemi současné vzdělávací politiky, překvapivě konstruktivně. Zájemcům ji nabízíme v textové i zvukové podobě.

V rámci Kulatého stolu SKAV a EDUin na otázku, zda hlavním problémem našeho školství opravdu je neschopnost pracovat se slabými žáky, odpověděli:

Jaroslav Kalous, Univerzita Karlova: „Ano, ukazují to výsledky PISA, kde se kromě jiného sledují rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími žáky v té které zemi a tam jsme opravdu na dně. Patříme k zemím, kde jsou tyto rozdíly největší.“

Václav Klaus, ředitel PORG: „Ano, je to evidentně problém. Mně koncepce nejvíc chybí v pragmatických krocích. Skutečně se neví, co chceme dělat na druhém stupni základních škol, co s víceletými gymnázii, co má umět deváťák. Neví to nikdo a musí se začít konkrétními kroky. Zrušíme víceletá gymnázia, nebo je necháme?“

Ivan Smolka, ředitel Waldorfského lycea Praha, člen SKAV:Byl bych k výsledkům PISA a vůbec testování velmi zdrženlivý, řadu důležitých věcí neumíme změřit a zhodnotit. Současný důraz na testování a výsledky z toho vyvozované vede k represivnímu pojetí vzdělávání, namísto podpory a rozvíjení studentů.“

Miloš Rathouský, Svaz průmyslu a dopravy: „Mezinárodní studie jasně říkají, že existuje souvislost mezi mírou svobody škol zvolit si svůj způsob práce a výsledky vzdělávacího systému. Jestliže se nám napoprvé nepodařilo zdolat vrchol, znamená to nejspíš, že jsme si stanovili příliš náročné cíle, ale rozhodně už není možné vrátit se zpět, opět k centralizaci a utahování vzdělávacího systému. To ke zlepšení nepovede.“

Celou nahrávku si můžete poslechnout ZDE ZDE.

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, o.p.s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602 687 016

• Text prohlášení Kam spěje české školství si přečtěte ZDE.

• Prezentaci z jednání si prohlédněte ZDE.

• Zápis z jednání Kulatého stolu, včetně seznamu panelistů najdete ZDE.

• Kulaté stoly SKAV a EDUin se konají každý třetí čtvrtek v měsíci v aule ZŠ Vodičkova 22, Praha 1, od 10.00 hodin. Jsou určeny především odborné veřejnosti a novinářům. Jedná se v současnosti o jediné pravidelné setkání odborníku zaměřené na vzdělávací politiku.

• Stálá konference asociací ve vzdělávání, o. s. (SKAV, o. s.) je dobrovolné seskupení pedagogických asociací, programů a občanských sdružení usilující o podporu a ochranu progresivních změn ve vzdělávání a o zprostředkování výměny informací a komunikace mezi pedagogickými iniciativami, neziskovým sektorem, státní správou, samosprávou a veřejností. Více se dozvíte na www.skav.cz

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o.p.s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz