Stačí na cestě za ukázněnou třídou jen „utahovat šrouby“?

26. 4. 2011
logo_EDUinfo

Pokud vás zajímá, nakolik mohou Dobešovy smlouvy s rodiči pomoci školám, navštivte dubnový kulatý stůl. Sestřih z minulého KS je připraven ke zhlédnutí.

Praha 26. dubna 2011 – Pravidelné kulaté stoly SKAV a EDUin se zabývají aktuálními problémy vzdělávací politiky. Nejnověji je na stránkách eduin.cz připraven desetiminutový video sestřih z debaty o „povinných“ a „doporučených“ osnovách pro základní školy. Dubnový kulatý stůl, který se koná 28. dubna, bude věnován kázeňskému klimatu na školách. K účasti jsou zváni i novináři, debaty je možné se zúčastnit prostřednictvím webového přenosu.

Videozáznam z březnové debaty o „povinných“ osnovách shrnuje argumenty pro udržení autonomie škol a zachování možnosti přizpůsobovat si učivo svým potřebám v rámci pravidel, které určuje ministerstvo školství. Diskutující se také vyjadřují k problému „stěhujících se dětí“ a vysvětlují, proč je nesmyslné kvůli tomuto okrajovému problému sjednocovat osnovy, podle nichž se v základních školách učí. Celý videozáznam můžete shlédnout ZDE.

Dubnová debata bude věnována kázni ve školách, praktickým zkušenostem ředitelů a výchovných poradců, kterým se podařilo vytvořit dobré pracovní klima ve své škole. Zabývat se budeme i otázkami, co s rodiči, kteří nechtějí se školou spolupracovat, a nakolik nekázeň dětí ovlivňuje studijní výsledky. Pro ty, kteří se nemohou kulatého stolu účastnit osobně ani prostřednictvím webu, bude opět připraven na stránkách eduin.cz kompletní audiozáznam a krátký videosestřih, o jejichž publikování vás budeme aktuálně informovat.

· Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin o.p.s.
e-mail: tomas.fertek@eduin.cz, mobil: 602687016

• Kulatý stůl je možné sledovat v reálném čase prostřednictvím webináře – specifické formy semináře přenášeného v síti internet. Zde může účastník slyšet přímý přenos diskuse, sledovat prezentace a prostřednictvím chatu i pokládat otázky. Ke vstupu je nutné se zaregistrovat na adrese www.webináře.cz. Přímý odkaz k registraci ZDE.

• Video z březnového kulatého stolu na téma „povinných osnov“ najdete ZDE.

• Starší tiskové zprávy věnující se tématu „povinných osnov“ najdete ZDEZDEZDE.

• Videozáznamy ze starších odborných debat o vzdělávací politice pořádaných SKAV a EDUin můžete shlédnout ZDE.

• EDUin je obecně prospěšná společnost, která se věnuje problematice vzdělávání a jejíž snahou je informovat veřejnost o všem důležitém, co se děje ve školství a vzdělávání. EDUin o.p.s. byla založena v květnu 2010 a připravuje několik informačních a osvětových projektů. Více se dozvíte na www.eduin.cz

• Populární verzi vzdělávacích témat najdete na blogu http://fertek.blog.respekt.ihned.cz